Tips & Råd

Det kan verka lockande att bara sätta sig på cykeln och cykla iväg men innan du gör detta bör du gå igenom lite standard saker på din cykel för att försäkra dig om att allt stämmer och fungerar. Gör du inte detta så kan det gå riktigt illa faktiskt... Ska du köpa cykel eller redan har köpt ny cykel så är det också oerhört viktigt att du går igenom dessa standard saker.

Precis som bilar så behöver cyklar en uppfräschning då och då. Glömmer man detta så kan cykelns livslängd förkortas avvsevärt plus som jag redan har nämt, det kan gå illa för cyklisten, det vill säga dig själv och det vill vi inte.

1. Rengör Cykelkedjan Och Smörj Om Den Igen

Hur många gör detta egentligen ? Du har säkert själv fuskat med det och jag är inte själv bättre kan jag intyga. Kanske man smörjer cykelkedjan någon gång på året men då låter man den gamla smörjningen sitta kvar under, eller hur ? Detta är inte bra för cykelkedjans livslängd och hållbarhet. Innan cykelsäsongen börjar bör du tvätta och torka av din kedja ordentligt för att sedan direkt efter smörja in den rejält igen. Gör du samma sak varje år så kommer du att ha en kanonbra cykelkedja i många år framöver vill jag lova.

2. Se Till Så Att Bromsarna Fungerar Till 100%

Jätteviktigt vill jag säga ! Ponera att du kör fort nerför en brant backe och bromsarna inte fungerar... Då hade en bromskoll innan du satte dig på cykeln i 2 minuter inte varit så dumt ? Många cyklar har ju bara handbroms idag men ni som även har fotbroms klarar er från att åka ner i diket. Det tar inte så lång tid att checka detta och det kan ju faktiskt rädda ert liv och då bör det väl vara värt den lilla tiden tror jag ?

3. Pumpa Däcken

Har du någon gång cyklat på en cykel med dåligt pumpade däck ? Då vet du säkert vad jag talar om. Detta är oerhört trist och tråkigt och cykeln kryper fram känns det som. Med riktigt bra pumpade däck så blir det en helt annan upplevelse och då blir det även grymt kul att cykla i vår/sommarsolen !

4. Tvätta Och Snygga Till Din Cykel

Jag vet inte hur du tycker och tänker men jag själv tycker att det är mycket roligare att cykla på en cykel som är ren och snygg. Om cykeln är täckt av lera och smuts ser det inte bara tråkigt ut för ögat, din cykel mår inte heller bra av det ! Det behöver inte vara någon perfekt tvätt, det räcker med att blöta ner en svamp i ljummet vatten och skura bort smutsen. Jag själv polerar alltid upp min cykel innan cykelsäsongen börjar så den blir blank och fin. Kom ihåg, livslängden och kvalitén blir högre om man gör detta.

Jag ser alltid till att följa dessa 4 punkter varje år. Det kommer inte att ta så lång tid men din cykel kommer att tacka dig vill jag lova ! Det kvittar om du köper dyra eller billiga cyklar, går du igenom dessa 4 steg så håller din cykel längre plus att du inte behöver köpa ny cykel så ofta eller köpa reservdelar till den.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)